14 Ekim 2009 Çarşamba

KAYIP ARANIYOR (Ayrımlama Seneryosu) Ayhan Haydaroğlu

1.İÇ / EV,ODA / GÜNDÜZ
Ç1
AÇILMA
LAP TOP’A YAKIN PLAN
Adam hafifçe eğilmiş, mas
anın üzerinde duran lap top a .( Kadın bugün de sessizce evden çıkar,elinde rulo şeklinde kalınca bir kağıt parçası vardır.Diğer elinde ufak bir kova ve içinde sapı görülen bir fırça vardır,Kadın apartmanın girişindeki demir kapıyı açar sokağa çıkar, kapıyı kapatmadan sokağın sağ tarafına doğru yürümeye başlar.Kadın gözden kaybolur.) yazar.
Ekranda Microsoft Word sayfası açıktır ve uzunca yazılmış paragrafın son cümlesi adamın bu yazdıkları olur.
SES: Klavye deki tuş sesleri
Siyahtan açılmayla başlayan müzik sesi odanın içinde çalmaya devam eder.

Ç2
YAKIN PLAN
Adamın elleri yavaşça klavyenin üzerinde sağa sola gitmektedir.Sağ elini uzatır ve masanın kenarındaki sigara paketinden bir tane sigara çıkarır ve yakar.Oda’nın içinde karanlığa yakın loş bir ışık vardır ve perdeler kapalıdır.Sigara dumanı laptop ekranın üzerinde buğulu bir şekilde dağılmaktadır.
SES: Müzik devam ediyor

Ç3
ÇOK YAKIN PLAN
ÖZNEL KAMERA
Adam elindeki sigarayı tekrar ağzına götürür.Sigarayı kuvvetlice içine çeker ( ağzını ve sigarayı çok yakından görüyoruz ) dumanı üflerken yan taraftan bir ses duyar, kafasını sağa doğru çevirir.
SES: Tıkırtı sesi
Müzik devam ediyor

Ç4
PAN
ÖZNEL KAMERA
Kamera sağ tarafa ‘’öznel’’ biçimde pan yapar ( kamera adamın kafasıymış gibi o anda sağa doğru dönüyor yani kamera adamın kafasının yerinde duruyor, sesin geldiği yere bakıyor) Adam boş salona 5sn bakar ve kafasını lap top ekranına geri çevirir.Sandalyeyi geri çekip yerinden kalkar ve arkasını döner.
SES: Müzik devam ediyor

2. İÇ / EV/ ODANIN ÖNÜ / SABAH
Ç5
GENEL PLAN
Adam odanın içinde ileri geri yürümeye başlar.Adamın gölgesi odanın tamamını kaplayan cam’da belirgin şekilde görülmektedir.
SES: Müzik devam ediyor

3. DIŞ /SOKAK/APARTMAN ÖNÜ/SABAH
Ç6
YAKIN PLAN
GENEL PLAN
Kadın,parmaklıkları olan siyah apartman kapısının önünde hareketsiz bir şekilde dikilmektedir.Kadın sağ elinde kalın bir kağıt rulosu, sol elinde içinde fırça olan bir kovayla durmaktadır.Sağ eliyle apartmanın kapısını açar ve sokağa çıkar.Sokağın sol tarafına doğru yürür ve kaybolur.Kamera apartmanı 5sn boş şekilde çekerken kadın tekrar görünür, kameranın önünden geçer ve diğer tarafa yani sokağın sağ tarafına doğru yürüyüp yine gözden kaybolur
SES: Dış ortam sesi

4. DIŞ/SOKAK/SABAH
Ç7
YAKIN PLAN
ÖZNEL KAMERA
GENEL PLAN
Kadın Kadıköy sokaklarında yürümeye başlar.Kalabalık sokaklarda çeşitli poster ve afişlerin yapıştırıldığı duvarlara bakar,kendine uygun bir boşluk bulmaya çalışır( Kamera kadını önden ve arkadan yakın şekilde takip eder) Kadın boş( kısmen daha az kalabalık) sokaklardan birinden geçerken büyük bir duvarın önünde aniden durur.
SES: Dış ortam sesi

Ç8
YUKARI TİLT
GÖĞÜS PLAN
AYRINTI PLAN
ZOOM IN
Kadın duvara bir bakış atar, elindeki kovayı ve kağıt rulosunu yere bırakır.Kovanın içindeki fırçayı alıp duvarda gezdirir.Fırçayı tekrar kovaya bırakıp kağıt rulosundan bir kağıdı alıp açar ve duvara yapıştırır.Kadının yapıştırdığı kağıdın üstünde büyük harflerle ‘’KAYIP ARANIYOR’’ yazmaktadır ve yazının üstünde; mavi gömlekli, kirli sakallı, 40 yaşlarında bir adamın fotoğrafı vardır.( Adamın fotoğrafını çok yakın planda 5 sn gördükten sonra….zoom ile yavaş yavaş gözünün içine kadar yaklaşıyoruz)
SES: Dış ortam sesi

5. İÇ /EV/BANYO/ÖĞLEN
Ç9
ZOOM OUT
BEL PLAN
( Adamın gözünden bu sefer yavaşça geri çıkıyoruz ve.. )
Fotoğrafta gördüğümüz adam banyoda aynanın karşısında dikilmiş suratına dikkatlice bakmaktadır.Açık olan.musluğu kapatır.Adam sağ eliyle kirli suratını hafifçe sıvazlar, dişlerini kontrol eder, gömleğin yakalarına ufak bir dokunuş atıp aynanın önünden geçip gider.
SES: Su sesi

6. DIŞ/SOKAK/ÖĞLEN
Ç10
GENEL PLAN
BEL PLAN
YAKIN PLAN
Adam sokakta yürümeye başlar.Kadına da başka bir sokakta yürümektedir.( hızlı cut larla bir adamı bir kadını yürürken görüyoruz.) Adam yürümesini hızlandırır saatine bakar.Otoparkın önüne gelir adımlarını yavaşlatır ve kafasını sağ tarafa çevirir.
O tarafa bir bakış atıp arabasına doğru yürür.( aynı anda kadını da kafasını sola doğru çevirmiş bakarken görürüz ama birbirlerini görmüyorlar farklı yerlerdeler)
Adam arabasına binmiştir.
SES: Ayak sesler
Dış ortam sesi

7. DIŞ /ARABA İÇİ/ÖĞLEN
Ç11
BAŞ PLAN
AYRINTI PLAN
Adam arabayla trafikte ilerlemeye başlar.Bir süre gittikten sonra kırmızı ışıkta durur.Dikiz aynasına yaklaşıp suratına birkaç saniye bakar.Sağa sola bakınmaya başlar.Bu sırada trafik lambasının üstündeki sayılar geriye doğru 24 25 23..azalmaktadır.Adam göz ucuyla ışıları tekrar kontrol eder 10 9 8..Sağ eliyle emniyet kemerine uzanır, kemeri çeker ve yerine takmaya çalışır.
SES: Araba sesi
Trafik ve gürültü sesi

Adam kemeri taktığı sırada saniyeler 4 3 2 ..elini vitese atar ve ilerlemeye başlar ( bu sırada kadını arabanın içinden sokağın başındaki köşeyi dönerken görüyoruz) araba ilerlediği anda adam önüne bakmaktadır ve kadını görmez.
Bir süre ilerledikten sonra kafasını sola çevirir o tarafa bir bakış atıp ilerlemeye devam eder.
SES: Araba sesi
Trafik ve gürültü sesi

8. DIŞ /SOKAĞIN KÖŞESİ/ÖĞLEN
Ç12
GENEL PLAN
GÖĞÜS PLAN
Kadın sokağın köşesinde durup sağa sola bakınmaya başlar. Sokağın köşesindeki boşluğa elindeki posterlerden birini açıp yapıştırır.
SES: Dış ortam sesi

9. DIŞ/DUVAR ÖNÜ/ÖĞLEN
Ç13
GENEL PLAN
YAKIN PLAN
Kadın başka bir sokakta yürümeye devam eder.Üzerinde çeşitli yazıların ve boyaların olduğu bir duvar önünden geçerken birden durur.Duvara yaklaşır ve daha önce yapıştırdığı ilanlardan birinin eskimiş,yırtılmış olduğunu görür.Fırçayı duvara sürer ve yeni bir ilanı diğerinin yanına yapıştırır.
SES: Dış ortam sesi

10. İÇ/YEDİTEPE ÜNV/ÖĞLEN
Ç14
SLOW MOTION ÇEKİM
ÖZNEL KAMERA
Adam okulun içinde yürümeye başlar.alt kata iner ve reji odasının yanından geçer.Koridorda yürürken kafasını sola çevirir ve aşağı kattaki stüdyoya bakar( kamera öznel şekilde slow çekiyor) ve stüdyonun tamamen görülebildiği camın önünde durur.
SES: İç ortam sesi

10. İÇ/YEDİTEPE ÜNV/ÖĞLEN
Ç15
GENEL PLAN
Adam aşağı bakmaktadır.Bu sırada sarışın, makyajlı bir kadın adamın yanına gelir ve tokalaşırlar.Bir süre konuştuktan sonra Kadın ve adam birlikte aşağıya inerler.
( kamera stüdyonun içinden yukarda;camın arkasında konuşan adam ve kadının sadece hareketlerini çekiyor)
SES: İç ortam sesi

11. İÇ/YTP/STÜDYO/ÖĞLEN
Ç16
GENEL PLAN
AMORS PLAN
Adam ve sunucu kadın karşı karşıya konmuş koltuklara otururlar( kamera stüdyo kameralarından ortada olanın monitöründen çekiyor ikisini) Tam arkalarında mor harflerle ‘’İTİRAF EDİYORUM’’ yazan bir yazı bulunmaktadır.İtiraf ve ediyorum kelimelerinin ortasında da ortadan ikiye kırılmış ve üzerine yara bandı yapıştırılmış bir kalp vardır.
SES: Diyaloglar

Ç17
AMORS PLAN
GÖĞÜS PLAN
Adam elinde tuttuğu siyah kartonu yüzüne geçirir.Sunucu kadın ‘’ tolga bey başlayalım mı?’’ diye sorar.Adam evet der ve kadın reji odasına eliyle ok işareti verir. Kameramanlardan biri 3 2 1 kayıt diye bağırır ve kadın programın açılışını yapmaya başlar.’’itiraf ediyorum programına hoş geldiniz efendim bu günde yine ilginç konu ve konuklarımızla karşınızdayız .Evet bu gün tolga bey konuğumuz; kendisi yüzünü gizlemek istedi ve şu anda evliliğindeki sıkıntıları bizimle paylaşmak için burada…değil mi tolga bey ? Adam kafasını evet anlamında sallar.Kadın susar ve bir şeyler söylemesi için adama bakar.
Adam:sigara içebilir miyim? Diye sorar
Kadın şaşırır ve gülümsemeye başlar.’’Olur mu tolga bey canlı yayında tabi ki sigara içemezsiniz’’ Adamın suratında maske olduğu için yüz ifadeleri belirsizdir.Adam ‘’peki zaten gelirken içmiştim’’der.Kadın şaşkın bir ifadeyle birazda gülümseyerek adama bakmaktadır.Kadın lafı geçiştirmek istercesine ‘’tolga bey itirafınızı dinliyoruz’’der
Adam bir süre sessiz bekledikten sonra’’bacak bacak üstüne atar ve ‘’15 senelik karım beni aldatıyor’’der Sunucu ‘’peki nerden biliyorsunuz ?’’ gördünüz mü diye sorar.Adam ‘’ Hiç konuşmuyoruz ve her gün evden sessizce çıkıyor akşama kadar ne yapıyor bilmiyorum’’diyerek cevap verir.
SES: 3 2 1 Kayıt Akıyor
Diyaloglar

12. DIŞ/MODA SAHİL/ KAYALIKLAR/AKŞAM
Ç18
GENEL PLAN
AYRINTI PLAN
Kadın sahildeki kayalıklara oturmuş denizi seyretmektedir.Oturduğu yerin sağında kova ve kalan birkaç ilan durmaktadır.Kadın bir süre denizi seyreder.
SES: Ortam sesi
Deniz sesi

13. İÇ/EV/SALON/AKŞAM
Ç19
GÖĞÜS PLAN
BOY PLAN
AYRINTI PLAN
Kadın anahtarla evin kapısını açar ve içeri girer.Elindeki kovayı girişe bırakır, salona girip sehpanın üzerindeki tv kumandasını alır.Karşıdaki kanepeye oturur.3 sn sonra bacaklarını kendine çeker ve cenin pozisyonunda olduğu yere uzanır.Kumandayı yere bırakır ve kapalı tv ye bakmaya başlar.Bir süre baktıktan sonra gözlerini kapatır.
SES: Ortam sesi

14. İÇ/EV/ODA/AKŞAM
Ç20
AYRINTI PLAN
GENEL PLAN
Adam klavye üzerinde ellerini sağa sola gezdirmektedir.Yine Ekranda Microsoft Word sayfası açıktır ( Kadın akşam eve geldiğinde yüzünde yorgun bir ifade vardı, televizyonun karşısına geçip uzandı, ayaklarını kendine çekip kıvrıldı ve elinde televizyon kumandasıyla bir süre bekledi sonra kumandayı yere bırakıp gözlerini kapadı.) Adam uzunca yazılmış paragrafın son cümlesi olarak bu cümleleri yazdığı anda birden televizyon sesi duyulur, adam kafasını kaldırır, vücudunu dikleştirir ve sesin geldiği yöne doğru bakmaya başlar.
Yerinden kalkar,( adamın televizyon programına katılana dam olduğunu burada anlıyoruz) odanın kapısından kafasını uzatır ve kanepede uzanmış ve kumandayla kanalları değiştiren kadına bakmaya başlar.
Müzik ve jenerik akmaya başlar
SES: Ortam sesi
Klavye tuşu sesleri
Jenerik müziği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder